ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

GP Βραζιλίας: Θέαμα και σασπένς στη χώρα του καφέ


Το Grand Prix της Βραζιλίας που διεξάγεται το προσεχές Σαββατοκύριακο στο Σαο Πάολο, είναι ο προτελευταίος σταθμός του φετινού πρωταθλήματος
και βρίσκεται στο πρόγραμμα του παγκόσμιου πρωταθλήματος της F1 από το 1973.
 Όταν διεξήχθη για πρώτη φορά αγώνας  το Interlagos ήταν 7,96 χιλιόμετρα.  H εκσυγχρονισμένη και πιο σύντομη χάραξη διαμορφώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 και με τη σημερινή μορφή της διοργανώνει τον αγώνα κάθε χρόνο από το 1990.

 Η διαδρομή χτίστηκε σε βάλτο ανάμεσα σε δύο λίμνες, εξ ου και το όνομα «Interlagos», και τα μαλακά θεμέλια της σημαίνουν ανωμαλίες στο οδόστρωμα που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Οι γωνίες και οι γρήγορες αλλαγές ανύψωσης καθιστούν ένα μεγάλο θέαμα, αλλά ζητούν και πολλά από την ισορροπία του αυτοκινήτου - και τα ελαστικά του. Η πίστα είναι αριστερόστροφη, είναι από τις μικρότερες του πρωταθλήματος(4,309 χλμ) ενώ ο αγώνας έχει διάρκεια 71 γύρους.

Η στροφή 12, γνωστή και ως Juncao, θεωρείται ως σημείο κλειδί, διότι ακολουθεί η μακρά, ανηφορική ανοιχτή καμπή που οδηγεί στο σημείο εκκίνησης- τερματισμού,στο τέλος της οποίας είναι ένα από τα καλύτερα σημεία προσπέρασης στον γύρο.

 Ο Vettel είναι ο μοναδικός εν ενεργεία οδηγός που έχει κερδίσει περισσότερο από μία φορά στο Interlagos(2) και, στην πραγματικότητα, από τους 24 νικητές του Grand Prix, μόνο τρεις έχουν ξεπεράσει τις δύο νίκες: Alain Prost (6), Michael Schumacher (4) και Carlos Reutemann ).

Στους κατασκευαστές πρώτη με 12 νίκες είναι η McLaren, της οποίας η τελευταία νίκη με τον Jenson Button το 2012, είναι και η τελευταία της μέχρι σήμερα, ενώ με 10 νίκες ακολουθεί η Ferrari.

Ο Fernando Alonso έχει τα περισσότερα βάθρα, παρότι δεν κέρδισε ποτέ, αν και εδώ ‘κλείδωσε’ και τους δύο τίτλους. Επιπλέον, από τους τέσσερις παγκόσμιους πρωταθλητές του τρέχοντος grid, ο Ισπανός είναι ο μόνος που δεν κέρδισε στο Interlagos.
O Fernando Alonso πανηγυρίζοντας με πάθος την κατάκτηση του 1ου τίτλου του, το 2005 στο Interlagos 

Η Βραζιλία είναι μία από τις πίστες όπου κάθε ομάδα πρέπει περιμένει το απροσδόκητο λόγω του καιρού. Κάποια grands prix έμειναν αξιομνημόνευτα όπως του 2003 που μέσα στο χάος του αγώνα ο νικητής, Giancarlo Fisicella, ανακηρύχθηκε μετά από μια εβδομάδα στο Σαν Μαρίνο! Το 2008 μας χάρισε το μεγαλύτερο θρίλερ της σύγχρονης formula 1, με τον τίτλο να αλλάζει χέρια μέσα σε δευτερόλεπτα και τον Felipe Massa να μην είναι(για πολλούς) πότε ξανά ο ίδιος. Το 2012 ο Alonso για λίγο δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο, αφού ο αντίπαλος του Sebastian Vettel χτυπήθηκε στο Senna S αλλά κατάφερε να ανακάμψει στο φινάλε.

Ο μεγάλος βραζιλιάνος Ayrton Senna
Ο εθνικός ήρωας Ayrton Senna πήρε δύο νίκες στο Interlagos. Την πρώτη με τη McLaren το 1991, ήταν ιδιαίτερη για εκείνον αφού περίμενε τόσο πολύ για να κερδίσει στο σπίτι του και γιατί οδήγησε μεγάλο μέρος του αγώνα με κολλημένο σασμάν στην έκτη ταχύτητα. Οι υπερπροσπάθεια του δε για να μείνει μπροστά από τον Patreze με τη Williams, ήταν εξουθενωτική, αφού βγήκε υποβασταζόμενος από το μονοθέσιο και μετά βίας σήκωσε με υπερήφανεια το τρόπαιο του νικητή μπροστά στον ‘δικό’ του κόσμο.
Το δεύτερο - και πάλι για τη McLaren, δύο χρόνια αργότερα - ήταν επίσης αξιοσημείωτο, καθώς σημάδεψε την 100η Grand Prix της βρετανικής ομάδας. Δυστυχώς, θα ήταν η τελευταία εμφάνιση του μεγάλου Βραζιλιάνου μπροστά στο πλήθος του Σάο Πάολο.

Felipe Massa: Ο τελευταίος ασπασμός
Ο πρωταγωνιστής του τριημέρου θα είναι αναμφισβήτητα ο βραζιλιάνος πιλότος, Felipe Massa της Williams, που έχει ανακοινώσει πρόσφατα την αποχώρηση του από την ενεργό δράση. Το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι βέβαια με το συναίσθημα να κυριαρχεί για τον Βραζιλιάνο σε μια καριέρα που είναι ο ορισμός του... παραλίγο. Παραλίγο πρωταθλητής, παραλίγο.. συνταξιούχος πέρυσι, παραλίγο να του έκοβε την καριέρα το τρομακτικό ατύχημα του 2009.. Ο κατά τα άλλα πολύ συμπαθής Felipe, κέρδισε 2 φορές τον αγώνα στην πατρίδα του, το 2006 στην πρώτη του συμμετοχή με τη Ferrari και τη 2η που πιθανότατα δεν θα θέλει να θυμάται, το 2008, όπου πήρε τη νίκη αλλά έχασε το πρωτάθλημα από τον Lewis Hamilton.

Οι ωρές διεξαγωγής θα είναι και πάλι μεσημεριανές-απογευματινές με την δράση να ξεκινά την Παρασκευή. Δείτε παρακάτω της επιλογές ελαστικών από τους οδηγούς και τα χαρακτηριστικά της πίστας από την Pirelli:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code