ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Οι 5 πιο γοητευτικές μεσαιωνικές ευρωπαϊκές πόλεις



Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει τον Μεσαίωνα με μια σκοτεινή περίοδο της ανθρωπότητας, μια περίοδο γεμάτη πολέμους  και σκοταδισμό.  
Ωστόσο, η συγκεκριμένη εποχή μας «κληροδότησε», παράλληλα, δεκάδες πανέμορφες μεσαιωνικές πόλεις και ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη, που παραμένουν σήμερα γοητευτικά και καλοδιατηρημένα. Μέσα στα τείχη τους και στα παμπάλαια καλντερίμια τους, το σκηνικό μοιάζει βγαλμένο από παραμύθια με ιππότες, δεσποσύνες και αυλικούς. Η βόλτα στις πιο όμορφες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης μας ταξιδεύει σε εποχές που έχουν από καιρό περάσει. Ας τις ανακαλύψουμε!

1)  Πράγα, Τσεχία



Μια πόλη από μια άλλη εποχή! Ίσως η ομορφότερη της Ευρώπης!«Κατώφλι» σημαίνει το όνομα της Πράγας στα τσέχικα. Το κατώφλι που ονειρεύτηκε μια πριγκίπισσα πριν από 14 αιώνες, εκεί όπου θα έχτιζε μια πόλη τόσο σπουδαία που η φήμη της θα έφτανε στα αστέρια. Η τσέχικη πρωτεύουσα έχει μια γοητεία απόκοσμη, αλλά ταυτόχρονα γήινη. Κάστρα και χίλιους πύργους από τη μία, πλατείες και ολοζώντανα μπαράκια από την άλλη. Γέφυρες που σε τρομάζουν με τα γοτθικά τους τέρατα, αλλά είναι την ίδια στιγμή τόσο ρομαντικές που χαράσσονται για πάντα στη μνήμη σου.

Η ομορφιά της είναι μοναδική, υπέροχα στριφογυριστά δρομάκια που τη νύχτα φωτίζονται με χαμηλό φωτισμό, μάλλον για να μεταδώσουν  τις προ ηλεκτρισμού εποχές. Άνετα θα το έλεγες παραμυθένιο σκηνικό, με τα πολυτελή ανάκτορα να δεσπόζουν στο βάθος της πόλης, με ένα τόσο καλοδιατηρημένο ιστορικό κέντρο, ώστε ο γνωστός σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν, το επέλεξε ως σκηνικό για την ταινία  Αμαντέους, ο οποίος συνέθεσε μερικά από τα καλύτερα έργα του, στην Πράγα που υπεραγαπούσε!

2)  Eguisheim, Γαλλία


Το Eguisheim είναι μια κοινότητα στη βορειοανατολική Γαλλία γνωστή για το κρασί υψηλής ποιότητας που παράγει. Πρόκειται για ένα όμορφο, παραμυθένιο χωριό με γραφικά σοκάκια και παραδοσιακά κτίρια, απόλυτα αρμονικά δεμένα. Είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά με ομόκεντρο σχεδιασμό στη Γαλλία, «απλωμένο» γύρω από ένα φρούριο του 8ου αιώνα και έχει αλλάξει ελάχιστα τους τελευταίους πέντε αιώνες. Το χωριό οχυρώθηκε για πρώτη φορά το 1257 και τον 16ο αιώνα κατασκευάστηκαν στενά πέτρινα σοκάκια σε κύκλους, δίνοντας στο Eguisheim έναν μοναδικό χαρακτήρα. 

3) Μπριζ, Βέλγιο


Κατάλευκοι κύκνοι, γραφικά κανάλια, παραμυθένιες λίμνες, ιστορικά πλακόστρωτα και μυρωδιά σοκολάτας στον αέρα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μία μικρή πόλη για να ζήσει την δική του ιστορία που ξεκινά με την φράση «Μια φορά κι έναν καιρό»;

Τα πλακόστρωτα μεσαιωνικά δρομάκια μοιάζουν να βγήκαν κατευθείαν από ιπποτική νουβέλα. Τρομακτικά μπαρόκ αγάλματα και πανύψηλοι καθεδρικοί κόβουν την ανάσα, για να την ξαναδώσουν τα χρωματιστά σπιτάκια, τα ρομαντικά μπιστρό, οι άμαξες και η μυρωδιά της φρέσκιας βάφλας, πασπαλισμένης με ζάχαρη άχνη. Και όλα τα παραπάνω σε μία βελγική όαση που επιβεβαιώνει πως τ’ ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια. 

Ένα παράλληλο σύμπαν. Αυτό θα μπορούσε να είναι η Μπριζ, αν δεν βρισκόταν στην καρδιά της Ευρώπης. Ένας μικρόκοσμος παραμυθιού που συγκεντρώνει σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα το «ζουμί» της ομορφιάς, η οποία αποδεικνύει ότι ο Μεσαίωνας δεν πρέπει να ήταν τελικά και τόσο άσχημος. 


4)  Σαν Τζιμινιάνο, Ιταλία


Το Σαν Τζιμινιάνο είναι μια μικρή ιταλική πόλη, 7000 κατοίκων στην επαρχία της Σιένα στην περιφέρεια της Τοσκάνης. Είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ιταλίας. Το Σαν Τζιμινιάνο είναι διάσημο για τη μεσαιωνική οχυρωματική του αρχιτεκτονική με τείχη, πύλες και χαρακτηριστικούς πύργους. Οι πύργοι ανήκουν σε κατοικίες και μάλιστα το ύψος του πύργου ήταν χαρακτηριστικό της οικονομικής κατάστασης του ιδιοκτήτη. Από τους 100 πύργους διασώζονται σήμερα 14 που είναι αρκετοί για δώσουν το δικό τους χρώμα στην μικρή αυτή ιταλική πόλη. Η πόλη περιστοιχίζεται από ένα καταπράσινο τοπίο και καθώς κανείς την προσεγγίζει φαίνεται σαν ένα μεσαιωνικό όνειρο με τα τείχη και τους πύργος να ξεχωρίζουν από μακριά.


5) Ρόδος


Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια Ιστορίας, συγκεντρωμένα σε μια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάμεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης, η οποία είναι η μεγαλύτερη ενεργή μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης. Έναν υπέροχο τόπο όπου ακόμα και σήμερα οι 2500 κάτοικοι του μοιράζονται μια θαυμάσια παλέτα πολυεθνικών επιρροών. Η σημερινή μορφή της Πόλης οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στους Ιωαννίτες ιππότες  που κατείχαν το νησί από το 1309 έως το 1522.

Μια βόλτα στα τείχη της Πόλης είναι ο καλύτερος τρόπος να εκτιμήσει κανείς το τεράστιο επίτευγμα της οχύρωσης της Μεσαιωνικής Πόλης και να απολαύσει μια εξαίσια πανοραμική θέα. Η διαδρομή περνά ανάμεσα σε ¨κουρτίνες¨ από κισσό, τείχη και πύλες. Από τα τείχη μπορεί κανείς να θαυμάσει την Μεσαιωνική Τάφρο, η οποία έχει υποδειγματικά συντηρηθεί και αναμορφωθεί σαν χώρος περιπάτου. Σαν να καθοδηγείται από μια μυστική δύναμη ο επισκέπτης της Μεσαιωνικής Πόλης οδηγείται ξανά και ξανά σ’ ένα περίπατο στην πλακόστρωτη οδό των Ιπποτών, σαν ένας προσκυνητής του Μεσαίωνα που χαρούμενα παρεπιδημεί στο νησί του Ηλίου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code