ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

4 ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


Κάθε καλοκαίρι δημιουργείται σε ολοένα και περισσότερους μία έντονη διάθεση για διέξοδο μέσω της ανάγνωσης.
Οι ακόλουθες προτάσεις περιλαμβάνουν βιβλία για όλα τα γούστα, προκειμένου ο καθένας να βρει αυτό που τον ενδιαφέρει. Τα παρακάτω βιβλία παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την θεματολογία, είναι βαθιά ανθρώπινα, έχουν λογοτεχνική ποιότητα, ενώ παράλληλα εγείρουν ποικίλα ερωτήματα στον αναγνώστη προκαλώντας κάθε λογής συναισθήματα.

1) «Μέσα από τις σκιές» (εκδόσεις Ψυχογιός)


Ο Δαμιάν καταβάλει προσπάθειες να βρει  νέες ισορροπίες στη ζωή του αμέσως μετά την απόλυσή του. Η οικογένειά του, ωστόσο, με τις ιδιαιτερότητές της, αδυνατεί να τον βοηθήσει να ορθοποδήσει. Τυχαία μια μέρα κλέβει μια καρφίτσα από ένα παζάρι με αντίκες, και μέσα σε μία στιγμή η ζωή του ανατρέπεται. Βρίσκοντας καταφύγιο από τους διώκτες του στο εσωτερικό μιας ντουλάπας, η ντουλάπα πωλείται και ξαφνικά βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρα ενός ζευγαριού, της Λουθία και του Φέντε. Ο Δαμιάν παγιδεύεται και εγκαθίσταται στο έπιπλο σαν να ήταν κομμάτι του. Έτσι, από την κρυψώνα του, αρχίζει να παρατηρεί την οικογένεια. Σιγά σιγά θα προσεγγίσει την καρδιά της Λουθία, τους φόβους και τα όνειρά της, και παράλληλα θα αποκτήσει αυτοσεβασμό και θα νιώσει τι σημαίνει να είσαι ζωντανός.

Ένα αλληγορικό μυθιστόρημα,  γεμάτο από σκληρές αλήθειες της εποχής μας και συνάμα πλούσιο σε συναισθήματα και βαθιά νοήματα για τον σύγχρονο άνθρωπο. Με λιτότητα, αμεσότητα, ρεαλισμό αλλά και καυστικό χιούμορ, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Χουάν Χοσέ Μιγιάς δημιουργεί ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται ξανά και ξανά, καθώς προτρέπει τον αναγνώστη να βγει από την ντουλάπα της ζωής του και να ανακαλύψει τις βαθύτερες επιθυμίες του. Το μυθιστόρημα «Μέσα από τις σκιές» αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα αναγνωστικό ταξίδι στον αυτοσεβασμό και στην εξάλειψη των σκιών που μας παγιδεύουν καθημερινά.

2) «Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε» (Εκδόσεις Πατάκη)


Η ιστορία εκτυλίσσεται στα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ ο τόπος είναι η Ευρώπη: το Παρίσι, η κωμόπολη Σαιν Μαλό, το Βερολίνο, μια μικρή πόλη ανθρακωρύχων στη Γερμανία, η κατεχόμενη από τους ναζί Σοβιετική Ένωση. Δύο ορφανά παιδιά είναι τα βασικά πρόσωπα του βιβλίου: η Μαρί, μια τυφλή Γαλλιδούλα και ο λίγο μεγαλύτερός της Βέρνερ, που υπηρετεί στο  στρατό του Χίτλερ. Και οι δύο έχουν ένα ιδιαίτερο ταλέντο: χάρη στις μακέτες που της έχει κατασκευάσει ο πατέρας της, το τυφλό κοριτσάκι έχει τη δυνατότητα να «βλέπει» τη γειτονιά στην οποία κατοικεί, μετρά με τα βήματα τις αποστάσεις και, όχι μόνο κυκλοφορεί μόνη της παντού, αλλά έχει συμμετοχή στην Αντίσταση μεταφέροντας σημειώματα μέσα σε φραντζόλες ψωμί. Το αγόρι είναι ένας ιδιοφυής ερασιτέχνης ραδιοτεχνίτης που, με την κατάλληλη εκπαίδευση, μετατρέπεται σε άσο στον εντοπισμό παράνομων πομπών κι έτσι προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο Τρίτο Ράιχ.

Ο τρίτος πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι η πόλη Σαιν Μαλό της Βρετάνης όπου έχει βρει καταφύγιο το κορίτσι, στο σπίτι του ηλικιωμένου θείου της. Η αρχιτεκτονική των κατοικιών, τα μεσαιωνικά τείχη, η παλίρροια, τα στρείδια και οι θαλασσινές σπηλιές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Ο κόσμος που παρουσιάζει ο συγγραφέας δεν είναι ένα απρόσωπο σκηνικό: έχει αλμύρα και υγρασία, φως και σκοτάδι.

Με φόντο μια Ευρώπη που καταρρέει από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στην οποία οι ζωές συγκρούονται απρόβλεπτα, το «Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε» φωτίζει το πώς, παρά τις δυσκολίες, οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν καλές πράξεις. Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία θάρρους και θυσίας και για μια συγκλονιστική ελεγεία της αθωότητας.

Το «Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε» είναι ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό και απολαυστικό μυθιστόρημα  που μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Οι παράλληλες ιστορίες των δύο νέων είναι μια υπέροχη σύλληψη, με ωραίους χαρακτήρες και ενδιαφέρουσα πλοκή, αλλά τα συστατικά αυτά απογειώνονται  στην αρχιτεκτονική της ιστορίας και στο ρυθμό  των κορυφώσεων της πλοκής. 

Το βιβλίο του Άντονυ Ντορ, «Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε» τιμήθηκε με το βραβείο λογοτεχνίας Πούλιτζερ το 2015, καθώς και με το Andrew Carnegie Medal την ίδια χρονιά. Το βιβλίο, που για σχεδόν 100 εβδομάδες βρισκόταν συνεχώς στις πρώτες θέσεις της λίστας των μπεστ σέλερ των New York Times, μεταφράζεται σε 39 γλώσσες και στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Νίνας Μπούρη.

3) «Χωρίς μνήμη» (εκδόσεις Ψυχογιός)


Ο Φέλιξ Μουρ είναι ένας δημοφιλής αριστερός δημοσιογράφος στην Αυστραλία. Γνωστός για τις αιχμηρές του δημοσιεύσεις και το επαναστατικό του παρελθόν, αντιμετωπίζει για ακόμη  μια φορά  κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση. Στην περίπτωση αυτή όμως, καταδικάζεται και χάνει τη δουλειά του. Ως από μηχανής θεός εμφανίζεται ένας παλιός φίλος, ο Γούντι Τόουνς, πρώην σύντροφος στους εργατικούς αγώνες και νυν εκατομμυριούχος, και του αναθέτει να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα μπορούσε να σώσει τη ζωή μιας νεαρής χάκερ που αντιμετωπίζει την έκδοσή της στις ΗΠΑ. Είναι δυνατόν η Γκάμπι, που κατάφερε να εισχωρήσει στο σύστημα ασφαλείας φυλακών της Αυστραλίας, να γνώριζε ότι θα κήρυσσε κυβερνοπόλεμο στην Αμερική; Θα μπορέσει ο Φέλιξ να την προσεγγίσει και να καταλάβει τις ενέργειές της, δεδομένου ότι πιστεύει πως γεννήθηκε για να γράψει την ιστορία της;

Ο βραβευμένος δύο φορές με Booker Πίτερ Κάρεϊ φέρνει στο φως τον κόσμο των χάκερ και των ριζοσπαστικών δυνάμεων με φόντο τη σχέση των ΗΠΑ με τον φίλο και πελάτη της, την Αυστραλία. Ο συγγραφέας κατορθώνει αυτό που ελάχιστοι συνάδελφοί του θα επιχειρούσαν. Μέσα από το μυθιστόρημά του, κάνει γνωστή την πελατειακή σχέση Αυστραλίας και Η.Π.Α. της τελευταίας 40ετίας. Το βιβλίο αυτό συνδυάζει το καυστικό χιούμορ, την οξυδέρκεια αλλά και τη νοσταλγία των αθωότερων αγώνων που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. 

4) «Το Αγόρι στην κορυφή του βουνού» ( εκδόσεις Ψυχογιός) 


Όταν ο Πιερό χάνει τους γονείς του, αναγκάζεται να αφήσει το Παρίσι και να ξεκινήσει μια νέα ζωή με τη θεία Μπίατριξ, που εργάζεται ως υπηρέτρια σε ένα πλούσιο σπίτι στις Βαυαρικές Άλπεις. Ωστόσο,  οι εποχές είναι δύσκολες, καθώς βρισκόμαστε στο 1935, στα πρόθυρα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Και δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο πλούσιο σπίτι, αλλά για την κατοικία του Αδόλφου Χίτλερ. Σύντομα, ο Πιερό που γίνεται Πίτερ, γοητεύεται από τον Χίτλερ, γίνεται  ένας μικρός ναζί και απαρνιέται τον αγαπημένο του φίλο, τον Ανσέλ, καθώς είχε εβραϊκή καταγωγή. Έτσι, εισέρχεται άθελά του σ’ έναν επικίνδυνο νέο κόσμο: έναν κόσμο τρομοκρατίας, μυστικών και προδοσίας, από τον οποίο ίσως να μην μπορέσει ποτέ να δραπετεύσει.

Ο συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ σέλερ «Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα» καταφέρνει με το παρόν μυθιστόρημα να αγγίξει βαθιά μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.  Στο βιβλίο παρουσιάζεται  -με μοναδικό τρόπο- πώς ένα καλόψυχο παιδί θα μπορούσε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να πραγματοποιήσει τις πιο αποτρόπαιες πράξεις. Το άλλοτε  ευαίσθητο παιδί γίνεται σταδιακά απίστευτα σκληρό και δε σταματά μπροστά σε τίποτα. Ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό βιβλίο με αγωνία και απρόβλεπτη εξέλιξη!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code