ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Γιάννης Τσίλης : Η βάρκα μας πηγαίνει γρήγορα , κύριος στόχος το μετάλλιο!

Το Sportsnewsgreece κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με τον Ολυμπιονίκη της τετρακώπου άνευ πηδαλιούχου των ανδρών Γιάννη Τσίλη ο οποίος βρίσκεται στο Ρίο της Βραζιλίας και την Κυριακή 7 Αυγούστου θα δώσει την πρώτη του μάχη μαζί με τους  Γιάννη Χρήστου, Γιώργο Τζιάλα και Διονύση Αγγελόπουλο για να φθάσουν κοντά στο όνειρο που δεν είναι άλλο από την κατάκτηση ενός εκ των τριών μεταλλίων.
Ο Γιάννης Τσίλης δίνει απαντήσεις για τα όσα λέγονται για τις εγκαταστάσεις στην Βραζιλία, για τους στόχους του, τι φταίει που ο αθλητισμός στη χώρα μας περνάει  κρίση αλλά και ποια είναι τα σχέδιά του για το μέλλον . Αυτά και ακόμα περισσότερα μπορείτε να τα διαβάσετε στην παρακάτω συνέντευξη.

Αρχικά Γιάννη πώς είναι οι πρώτες αυτές μέρες στην Βραζιλία ; Υπάρχει αισιόδοξο κλίμα στην ελληνική αποστολή ;
Ναι, έχουμε κάτι μέρες εδώ το Ρίο , πάνω από δέκα μέρες και έχουμε προσαρμοστεί με το κλίμα και με το περιβάλλον και με τον αγωνιστικό στίβο. Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και από πλευράς ψυχολογίας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι.

Έχουμε πληροφορηθεί πως οι εγκαταστάσεις στην Βραζιλία δεν είναι και οι καλύτερες που έχουν υπάρξει . Ισχύει κάτι τέτοιο και κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν έναν αθλητή ; 

Κοιτάξτε , επειδή ακούω και εγώ και διαβάζω διάφορα άρθρα που γράφουν για τις εγκαταστάσεις , ακόμα και για το ότι βρέθηκαν κάποια πτώματα κλπ. εμείς σαν αθλητές δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Τα δωμάτια εδώ στο χωριό είναι αξιοπρεπέστατα , είναι αντίστοιχα με του Σχοινιά που μένουμε όλον τον καιρό που γίνανε οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας. Δεν ξέρω εάν αυτοί που τα γράφουνε περιμένανε κάτι περισσότερο ή τα γράφουν για κάποιον λόγο σκόπιμα. Πάντως εμείς είμαστε ικανοποιημένοι και από το φαγητό και από όλες τις εγκαταστάσεις εδώ πέρα και δεν αντιμετωπίζουμε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

Είσαι δηλαδή ικανοποιημένος όπως και στο Λονδίνο ...

Ναι.

Ας πάμε στο αγωνιστικό κομμάτι . Έχουμε φθάσει ένα βήμα πριν την επίσημη έναρξη των αγωνιστικών σας υποχρεώσεων στο Ρίο . Ποιος είναι ο φετινός στόχος σου σαν Γιάννης ;  

Ο στόχος μας είναι να κατακτήσουμε κάποιο μετάλλιο , στο Λονδίνο ήρθαμε 4οι. Βέβαια είναι μία πάρα πολύ καλή θέση αν μη τι άλλο απλά μας στεναχώρησε που ήμασταν τόσο κοντά στο μετάλλιο και δεν το καταφέραμε. Επιστρέψαμε με κύριο στόχο το μετάλλιο , βέβαια σ΄αυτά τα χρόνια που συνεχίσαμε την προσπάθεια για το Ρίο αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά προβλήματα στην προετοιμασία μας και στους αγώνες . Οι άλλες χώρες έχουν ανέβει πάρα πολύ στο αγώνισμα μας , έτσι είμαστε όλοι πολύ κοντά . Εάν είμαστε σε πάρα πολύ καλή μέρα πιστεύω θα τα καταφέρουμε.

Είσαι μέλος μίας πολύ δυνατής ομάδας αποτελούμενη από τους Γιάννη Χρήστου, Γιώργο Τζιάλα και Διονύση Αγγελόπουλο . Με τον Χρήστου και τον Τζιάλα έχετε ξανά συνυπάρξει σε τετράκωπο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Τώρα με την έλευση του Αγγελόπουλου πιστεύεις πως μπορείτε να πάρετε κάτι παραπάνω από την 4η θέση που καταλάβατε στην Αγγλία το ’12 ;

Κοιτάξτε με τον Γιώργο και τον Γιάννη όπως είπατε έχω ξανά συνυπάρξει στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου . Πριν από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου όμως ήμασταν πλήρωμα μόνο 2 χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με τον Διονύση τον Αγγελόπουλο, είμαστε πλήρωμα 3 χρόνια. Οι 3 υπόλοιποι είμαστε ίδιοι οπότε πιστεύουμε πως μπορούμε να καταφέρουμε κάτι πολύ καλό, η βάρκα μας πηγαίνει γρήγορα .

Από τους αντιπάλους έχετε ξεχωρίσει κάποιον περισσότερο ; Ποιους θα έχριζες φαβορί για φέτος ;

Πάρα πολύ δυνατοί είναι οι Βρετανοί οι οποίοι έχουν μία παράδοση στην κωπηλασία , το ίδιο και οι Αυστραλοί. Από εκεί και πέρα χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τους κυνηγήσουμε στα ίσα, είμαστε πολύ κοντά τα πληρώματα και στα ίδια επίπεδα.

Τα τελευταία χρόνια η συγκομιδή των μεταλλίων δεν είναι και η καλύτερη δυνατή . Στο Πεκίνο είχαμε 4 και στο Λονδίνο μόλις 2 . Εσύ που ζεις από κοντά την όλη κατάσταση πιστεύεις πως κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει φέτος ; 

Δεν μπορώ να προβλέψω κάποιο μετάλλιο , σίγουρα η ομάδα μας σε σχέση με το Λονδίνο μπορεί να υστερεί σε κάποια πράγματα , γιατί εκεί πέρα ήμασταν περισσότερα πληρώματα. Όσο περνάνε τα χρόνια λογικό είναι να φθείρονται κάποια πράγματα και από την προπόνηση και από την ψυχολογική πίεση και κούραση που συσσωρεύεται όλα αυτά τα χρόνια. Τα πληρώματα που κατάφεραν τελικά να φθάσουν εδώ πέρα είναι 3 και όχι δύο , κατάφερε και η τετράκωπος η ελαφριά να πάρει πρόκριση ( λόγω αποκλεισμού της Ρωσίας ). Πιστεύω πως μπορούμε να καταφέρουμε κάτι πολύ καλό , ελπίζουμε για μετάλλια.

Με το θέμα της διαφοράς ώρας πως τα πάτε ; Συνηθίσατε εύκολα ή αντιμετωπίσατε δυσκολίες τις πρώτες μέρες ;

Κάναμε περίπου 5-6 μέρες να συνηθίσουμε. Βέβαια υπήρξε ένα μεταβατικό στάδιο στην προπόνηση, κάναμε λίγο πιο νωρίς προπόνηση εδώ πέρα σε σχέση με την Ελλάδα έτσι ώστε να εξισσοροπήσουμε τις ώρες. Την απογευματινή προπόνηση της Ελλάδας την κάναμε σχετικά μεσημέρι , ώστε να είμαστε περίπου στις ίδιες ώρες . Αλλά μετά την πρώτη εβδομάδα έχουμε συνηθίσει πλήρως τις ώρες και είναι σαν να είμαστε σπίτι μας.

Πάμε σ’ ένα θέμα όχι τόσο ευχάριστο . Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας είχαμε  436 αθλητές , στο Πεκίνο το 2008  152 και στο Λονδίνο το 2012 103. Φέτος έχουμε μόλις 92. Περνάμε μία κρίση σε όλα τα αθλήματα σαν χώρα το τελευταίο διάστημα και δεν έχει αφήσει  αυτό ανεπηρέαστο ούτε τον χώρο του στίβου. Πιστεύεις πως οι συγκυρίες στην χώρα μας δεν επιτρέπουν να αναπτυχθεί ο αθλητισμός ; 

Δεν πιστεύω καταρχήν ότι η κρίση επηρεάζει τόσο πολύ τον αθλητισμό όσο πως από το 2008 και μετά που κόπηκαν τα προνόμια για τους αθλητές. Μέχρι το 2008 κάποιος που προσπαθούσε να γίνει Ολυμπιονίκης εάν το κατάφερνε είχε αποκατάσταση και επαγγελματική και οικονομική. Αυτή στην στιγμή δεν υπάρχει τίποτα από προνόμια , όλοι οι αθλητές που είναι εδώ, πέραν από τα αθλήματα που είναι επαγγελματικά και μπορεί να πληρώνονται από κάποιες ομάδες δεν έχουν κάποιο εισόδημα ούτε κάποιο κίνητρο εάν καταφέρουν κάτι πολύ καλό να κερδίσουν. Πιστεύω αυτό συνετέλεσε πάρα πολύ στην πτώση του αθλητισμού στην χώρα μας και κυρίως από τις μικρές ηλικίες μπορεί κάποια από τα προνόμια να υπάρχουν ακόμα στους Ολυμπιονίκες αλλά στις μικρές ηλικίες είναι αυτό το τυράκι που λέμε πως θα κυνηγήσει ... δεν υπάρχει.

Είναι η δεύτερη σου συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες . Ένα όνειρο σου έχει πιστεύω πραγματοποιηθεί , τι έχεις να πεις στους νέους που έχουν ως όνειρο τους να συμμετάσχουν σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση ;

Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι κάτι διαφορετικό , κάτι το ξεχωριστό . Μέχρι το 2012 που αγωνίστηκα πρώτη φορά ... δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο μεγάλο πράγμα είναι και πόσο μεγάλη υπόθεση. Νιώθουμε όλοι μας το ολυμπιακό πνεύμα σε όλη την ατμόσφαιρα εδώ πέρα. Για μένα ήταν κάτι πρωτόγνωρο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου να αγωνίζομαι μπροστά σε τόσο κόσμο και στα τελευταία 700 μέτρα της κούρσας να ακούς μόνο φωνές . Σκεφτείτε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, αυτό έδινε μια τεράστια ώθηση σε όλους τους αθλητές και ξεχνάς και κούραση , ξεχνάς τα πάντα. Θα συμβούλευα τους νέους εάν έχουν τέτοια όνειρα να τα κυνηγούν μέχρι τέλους. Να μην εγκαταλείπουν πολύ εύκολα την προσπάθεια , γιατί σίγουρα ο δρόμος για να πάει κάποιος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να γίνει Ολυμπιονίκης έχει πάρα πολλές δυσκολίες και απαιτεί πάρα πολύ μεγάλες θυσίες. Εγώ δεν μετανιώνω για όλη την προσπάθεια που έχω κάνει παρ' όλο που εάν ήμουν σε άλλες εποχές θα είχα τύχη μεγαλύτερων και περισσότερων προνομίων και εάν γυρνούσα τον χρόνο πίσω θα το έκανα ξανά.

Όταν εσύ ήσουν σε μικρή ηλικία είχες πάντα στο μυαλό σου να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο άθλημα και να φθάσεις κάποτε στους Ολυμπιακούς  Αγώνες ; 

Κωπηλασία ξεκίνησα περίπου στην ηλικία των δεκατεσσάρων . Ήμουν στο γυμνάσιο και είχαν έρθει κάποιοι προπονητές στο σχολείο προς αναζήτηση ταλέντων και με ρώτησαν εάν θέλω να πάω να δοκιμάσω . Μέχρι τότε δεν ήξερα καθόλου τι είναι κωπηλασία παρ' όλο που είμαι από τα Ιωάννινα και στην πόλη υπάρχει μία παράδοση γύρω από το άθλημα. Με το που πήγα στον Ναυτικό Όμιλο  και μπήκα σε βάρκα και σιγά σιγά στο κλίμα και δέθηκα με τα παιδιά και μου άρεσε πάρα πολύ η επαφή με το υγρό στοιχείο και επειδή ήταν την εποχή που γινόντουσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σύδνεϊ το 2000, τότε αγωνιζόταν ένας αθλητής από τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων και οι προπονητές μας μας είχαν βάλει να δούμε τους αγώνες από την τηλεόραση και φαινόντουσαν όλα όσο μεγάλα , τόσο άπιαστα που αναρωτήθηκα πώς γίνεται να συμβαίνει όλο αυτό και σιγά σιγά πίστεψα ότι υπάρχει περίπτωση να καταφέρω και εγώ στο μέλλον κάτι τέτοιο και έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου αυτό συνέχιζα την προσπάθεια και τελικά τα κατάφερα.

Τελειώνεις από το τουρνουά και εύχομαι μ’ ένα μετάλλιο , μετά ; Τι έχεις στο μυαλό σου για την συνέχεια ; 

Εάν όλα πάνε καλά και όπως τα χουμε στο μυαλό μας μπορεί να συνεχίσουμε και για το μέλλον απλά θα εξαρτηθεί από πολλά, γιατί είμαστε και σε μία ηλικία που πρέπει να κοιτάξουμε και λίγο την προσωπική μας ζωή , θα εξαρτηθεί από πολλά...

Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία σε εσένα και στην ομάδα σου αλλά και σε όλη την ελληνική αποστολή ! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code