ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Οι Κινέζοι ξεχρεώνουν την Ιντερ

Εκπληξη προκάλεσε σε πολλούς φιλάθλους η είδηση ότι η Ιντερ, μια εκ των δημοφιλέστερων ομάδων στην Ιταλία και νικήτρια του Τσάμπιονς Λιγκ μόλις πριν από έξι χρόνια, πέρασε σε κινεζικά χέρια.

Η κινεζική εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, Σούνινγκ, συμφώνησε να πληρώσει στον Ινδονήσιο Ερικ Θόχιρ το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 270 εκατ. ευρώ για την αγορά του 68,5% των «νερατζούρι», όπως ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Ετσι, ο Ζανγκ Ζιντόνγκ έγινε ο νέος ιδιοκτήτης του ιταλικού συλλόγου που φέρει το όνομα Ιντερνατσιονάλε, δηλαδή «διεθνής» (λόγω της απόφασης όταν αποσχίστηκε από τη Μίλαν να έχει και ξένους παίκτες) και πλέον το... αποδεικνύει και με την αλλοδαπή ιδιοκτησία του.

Η Σούνινγκ ανήκει εν μέρει στον κινεζικό κολοσσό ηλεκτρονικών αγορών Αλιμπάμπα και αποτελεί πασίγνωστη εταιρεία στην Κίνα, ενώ ελέγχει και την ποδοσφαιρική ομάδα Τζιάνγκσου Σούνινγκ που βρίσκεται στην τρίτη θέση του κινεζικού πρωταθλήματος. Η Ιντερ αποτελεί την πρώτη επένδυση της εταιρείας εκτός συνόρων, αλλά είναι πιθανό στο χαρτοφυλάκιό της να προστεθεί και ο βρετανικός όμιλος Στέλαρ, που είναι ένα από τα κορυφαία γραφεία ατζέντηδων ποδοσφαίρου στον κόσμο.

Η Σούνινγκ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο ποδοσφαιρικό συγκρότημα εταιρειών και δομών, που θα περιλαμβάνει ιδιοκτησία συλλόγων, πνευματικά (δηλαδή βασικά τα τηλεοπτικά) δικαιώματα αθλητικών γεγονότων, πρακτορεία ποδοσφαιριστών, προπονητικά κέντρα, τηλεοπτικές πλατφόρμες, παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και λιανική πώληση αθλητικών ειδών μέσω Ιντερνετ.

«Η απόκτηση της Ιντερ Μιλάνου αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Σούνινγκ περί επέκτασης στην αθλητική αγορά», είπε ο κ. Ζιντόνγκ που είναι πρόεδρος του ομίλου Συμμετοχών Σούνινγκ. «Αυτό θα βοηθήσει τη Σούνινγκ να επεκταθεί διεθνώς», είπε, χωρίς να κρύψει τον σκοπό της κινεζικής επένδυσης στον ιταλικό σύλλογο.

Ο κ. Θόχιρ θα παραμείνει ως πρόεδρος στην Ιντερ και μόνος μέτοχος εκτός της Σούνινγκ, αφού ο πρώην πρόεδρος Μάσιμο Μοράτι θα πωλήσει ολόκληρο το σχεδόν 30% των μετοχών που ακόμα διαθέτει, αποχωρώντας εντελώς από τον καταχρεωμένο σύλλογο που επί δεκαετίες ταύτισε με το όνομά του.

Η κινεζική εταιρεία πρόκειται επίσης να αναλάβει να πληρώσει ένα μεγάλο μέρος των χρεών της Ιντερ προς τις τράπεζες, που σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέρχονταν πέρυσι στα 230 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Θόχιρ, τα έσοδα της Ιντερ την επόμενη χρονιά θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, στον δρόμο για τη δημιουργία ενός «υπερσυλλόγου» που θα μπορεί να αντιπαρατεθεί στα δισεκατομμύρια των λιρών που παίρνουν οι αγγλικοί σύλλογοι από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Το ποσό αυτό δεν αποτελεί παρά το 1,2% των ετήσιων εσόδων του ομίλου Σούνινγκ, που ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια τον χρόνο. Αλλωστε, ως ιδιοκτήτρια ποδοσφαιρικής ομάδας έχει ήδη δώσει τα... διαπιστευτήριά της στην πατρίδα της, φέρνοντας στην Απω Ανατολή Βραζιλιάνους αστέρες όπως ο Αλεξ Τεϊσέιρα και ο Ραμίρες για να αγωνιστούν στην Τζιάνγκσου Σούνινγκ.

«Η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου, ιδιαιτέρως στην Ασία και την Κίνα, διέρχεται περίοδο τεράστιας ανάπτυξης», είπε ο Ινδονήσιος κ. Θόχιρ, τονίζοντας ότι η Ιντερ έχει 150 εκατομμύρια οπαδούς στην Ασία, εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια βρίσκονται στην Κίνα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code