ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Καλάθης: Αποκλεισμός και από την εθνική;

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την υπόθεση του Νικ Καλάθη που έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, το ΝΒΑ ασκεί έλεγχο στους παίκτες του για την χρήση αναβολικών ουσιών και είναι πολύ αυστηρό στις ποινές του. Τι γίνεται όμως με την Εθνική;

Είναι κρίμα που ένας ομογενής αθλητής μπαίνει σε αυτή την διαδικασία αλλά η περίπτωση του Νικ Καλάθη δεν τελειώνει εδώ.

Το ΝΒΑ τον τιμώρησε με 20 αγώνες αποκλεισμού κι εδώ τίθεται το ζήτημα της εθνικής ομάδας. Ουσιαστικά μπορεί να επανέλθει μία συζήτηση η οποία αποδεικνύει πως για τα πραγματικά ζητήματα για το μπάσκετ δεν υπάρχει ενιαία πολιτική.

Διότι η Φίμπα έχει τον απόλυτο έλεγχο, είναι η παγκόσμια ομοσπονδία αλλά οι κανόνες της δεν περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ. Ο τιμωρημένος, και μάλιστα αυστηρά από το ΝΒΑ, Καλάθης, μπορεί να αγωνιστεί (αν το επιθυμεί) το καλοκαίρι με την εθνική μας ομάδα στο Μουντομπάσκετ; Η απάντηση πηγαίνει προς το … «ναι».
Όριεντ…εξπρές

Πριν από τρία χρόνια, έγινε γνωστή η ιστορία του Orien Greene του Αμερικανού γκαρντ που χάθηκε στην…μετάφραση ανάμεσα στην Φίμπα και το ΝΒΑ. Ο συγκεκριμένος παίκτης το 2009 τιμωρήθηκε με δύο χρόνια αποκλεισμού για την χρήση ινδικής κάνναβης όταν έπαιζε σε ομάδα της Ολλανδίας.






Μετά το πέρας των δύο ετών αποδέχθηκε πρόταση από την Κίνα για να αγωνιστεί αλλά η Φίμπα διατήρησε τον αποκλεισμό του. Ο αθλητής γύρισε στις ΗΠΑ όπου αρνήθηκε την πρόταση των Utah Flash νομίζοντας ότι παραμένει τιμωρημένος. Μετά από πιέσεις των Jazz, η θυγατρική ομάδα του NBDL πήγε από το σπίτι του Greene και τον έβαλε να παίξει με το ζόρι, εξηγώντας του πως οι κανόνες της παγκόσμιας ομοσπονδίας δεν ισχύουν για το ΝΒΑ/ΝΒDL.

Σε περασμένες δεκαετίες, δεν θα ετίθετο καν θέμα διότι η Φίμπα δεχόταν στις διοργανώσεις της παίκτες με αποκλεισμό από το ΝΒΑ(ο Ρόι Τάρπλεϊ για παράδειγμα), όμως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια η παγκόσμια ομοσπονδία και το επαγγελματικό πρωτάθλημα να προχωρήσουν σε έναν τουλάχιστον παράλληλο δρόμο.
Το ιδιαίτερο της περίπτωσης

Είναι η πρώτη φορά που παίκτης με δικαίωμα συμμετοχής σε ευρωπαϊκή εθνική ομάδα, αποκλείεται με την ποινή να καλύπτει και την θερινή περίοδο. Ο Τούρκογλου τιμωρήθηκε για έναν τέτοιο λόγο με 20 αγώνες, αλλά όχι πριν από τα πλέι οφ.






Το ζήτημα έγκειται στο γεγονός ότι το ΝΒΑ διεξάγει δικούς του ελέγχους ντόπιγκ οι οποίοι δεν ακολουθούν αυτούς της Φίμπα οπότε υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην ερμηνεία. Ο Καλάθης θεωρείται τιμωρημένος για οποιοδήποτε πρωτάθλημα στις ΗΠΑ, αλλά για την Ευρώπη; Το παγκόσμιο πρωτάθλημα; Η Φίμπα για παράδειγμα επιβάλει ημερολογιακούς αποκλεισμούς ενώ το ΝΒΑ όχι.

Βεβαίως όλα αυτά δεν θα έχουν καμία σημασία, αν οι Γκρίζλις καταφέρουν να παίξουν 20 παιχνίδια στα πλέι οφ οπότε λήγει η τιμωρία του Νικ Καλάθη. Αν συμβεί αυτό όχι μόνο θα παίξει με την εθνική αλλά θα είναι και πρωταθλητής ΝΒΑ, σενάριο μάλλον απίθανο.

Το ζητούμενο, πέραν του αγωνιστικού, οφείλει να είναι και πάλι το θέμα τέτοιων ουσιών και ο τρόπος που δίνονται στους αθλητές είτε εν αγνοία τους είτε όχι. Δεν γίνεται να υπάρχουν διαφορετικά στάνταρ στον τρόπο ελέγχου και στις τιμωρίες.

Πηγή : http://www.contra.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code