ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Η τραγωδία συνεχίζεται...

Σοκ σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει το μακελειό στην Αίγυπτο με τους 74 νεκρούς και
τους πάνω από τους 1.000 τραυματίες. Οι Αρχές έκαναν 47 συλλήψεις και κηρύχτηκε τριήμερο πένθος!
Τα επεισόδια που ξέσπασαν μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα στην πόλη Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο μεταξύ οπαδών των ομάδων Αλ Μασρί και Αλ Αχλί έχουν μέχρι στιγμής τον τραγικό απολογισμό των 74 νεκρών (ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός), αλλά υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός θα αυξηθεί και μάλιστα κατά πολύ αφού υπάρχουν σχεδόν 1000 τραυματίες. Οι περισσότεροι πέθαναν επειδή συνωστίζονταν ασφυκτικά με άλλους θεατές, ενώ γίνεται λόγος για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και βαθιά τραύματα στο κεφάλι. Ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ τόνισε σε ανακοίνωσή του πως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ποδοπατήθηκαν από το πλήθος.
Τα σενάρια των επεισοδίων
Η αιτία της εισβολής των οπαδών της Αλ Μασρί φέρεται να έγινε όταν κατακυρώθηκε γκολ της Αλ Αχλί που θεώρησαν ότι είναι οφσάιντ. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη καθ' όλη την διάρκεια του αγώνα, αφότου οι οπαδοί της Αλ Αχλί ανάρτησαν πανό που προσέβαλε την γηπεδούχο ομάδα.
Οι οπαδοί των φιλοξενούμενων, γνωστοί ως «Ultras», θεωρούνται σκληροπυρηνικοί και είχαν συγκρουστεί άγρια με τις αστυνομικές δυνάμεις κατά την διάρκεια των πρόσφατων πολιτικών διαδηλώσεων.
«Ατυχές γεγονός»
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Χέσαμ Σέιχα δήλωσε στην κρατική τηλεόραση: «Πρόκειται για ένα ατυχές και εξαιρετικά θλιβερό γεγονός. Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Αιγύπτου»!
Δεν επενέβη η Αστυνομία λόγω εντολής
Λόγω των αιματηρών γεγονότων που είχαν συμβεί το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στο Κάιρο, οι αστυνομικές Αρχές είχαν πάρει εντολή να μην επέμβουν και για αυτό συνέβησαν τα θλιβερά επεισόδια.
Η αστυνομία στην Αίγυπτο κρατά πολύ χαμηλό προφίλ μετά τις περσινές μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην πτώση του προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, από την εξουσία.
«Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο, είναι πόλεμος»
Από την άλλη πλευρά, ο παίκτης της Αλ Αχλί, Μοχάμεντ Άμπο Τρέικ που έζησε από κοντά τα θλιβερά επεισόδια, είπε: «Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο, είναι πόλεμος. Άνθρωποι πεθαίνουν μπροστά μας. Δεν γίνεται καμία κίνηση, δεν υπάρχει ασφάλεια ούτε ασθενοφόρα»! Στέλεχος της Αλ Αχλί, είπε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτά τα πράγματα έγιναν τυχαία. Δεν το πιστεύω, ήταν προσχεδιασμένο»!
Βοήθησαν οι πολίτες
Οι πολίτες του Πορτ Σάιντ προσπάθησαν να βοηθήσουν όσο μπορούσαν αφού έκλεισαν τα καταστήματα τους και μετέφεραν με τα αυτοκίνητά του τραυματίες στα νοσοκομεία.
Εκτακτη συνεδρίαση
Ο πρωθυπουργός της χώρας Καμάλ Αλ Γκανζούρι συγκάλεσε για σήμερα το πρωί έκτακτη συνεδρίαση, ενώ θα συνεδριάσει εκτάκτως και το κοινοβούλιο! Επίσης, η εισαγγελία διέταξε έρευνα για την εισβολή στο γήπεδο και τα επεισόδια που ακολούθησαν. Οι Αρχές συνέλαβαν 47 άτομα μετά τα επεισόδια. Ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου, αρχιστράτηγος Μοχάμεντ Χουσείν Ταντάουι, ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα γεγονότα, , ενώ δήλωσε:  «Αυτά μπορούν να συμβούν παντού, ωστόσο δεν θα αφήσουμε να ξεφύγουν οι υπαίτιοι. Η Αίγυπτος θα τα καταφέρει. Έχουμε σχέδιο να προστατεύσουμε τους πολίτες. Αυτοί που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση, δεν θα τα καταφέρουν». Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.

Μαύρη ημέρα για τον Μπλάτερ
Δηλώσεις για τα επεισόδια έκανε και ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ, τονίζοντας: «Είναι μία μαύρη ημέρα για το ποδόσφαιρο. Μία τέτοια καταστροφική κατάσταση δεν την χωράει ανθρώπινη φαντασία και δεν θα έπρεπε να συμβεί».
Στη μέση και τα πολιτικά
Οπως σε κάθε θλιβερό γεγονός δεν λείπουν και οι πολιτικές κόντρες, αφού οι « Αδελφοί Μουσουλμάνοι» που πρόσφατα νίκησαν στις βουλευτικές εκλογές κατηγόρησαν τους οπαδούς του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ για την τραγωδία, αναφέροντας: «Τα γεγονότα στο Πορτ-Σάιντ ήταν προσχεδιασμένα και αποτελούν μήνυμα των υποστηρικτών του προηγούμενου καθεστώτος».
Ο φιλελεύθερος βουλευτής Αμρ Χαμζάουι ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, του κυβερνήτη του Πορτ-Σάιντ και του επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της πόλης.
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code